Hoppa till innehåll

Gynekologi

Gynekologiska sjukdomar

Vi behandlar och utreder menstruationsrubbningar, svår mensvärk, inkontinensbesvär, obehag från underlivet, flytningar, klimakteriebesvär och premenstruellt spänningssyndrom (PMS). Vidare utför vi kontroller av cystor på äggstockar, myom.

En av våra gynekologer tar även emot unga tjejer från 9-10 år med besvär.

Vi tar endast cellprov om det finns medicinsk orsak.

För dig som missat ditt provtillfälle eller vill få en ny kallelse hänvisar vi till Regionalt Cancer Centrum (RCC) för region Stockholm-Gotland, telefonnummer 08-123 138 00.

Provtagning för könssjukdomar som Klamydia, Gonorré och Mycoplasma görs endast på medicinsk indikation. För dig som vill testa dig för könssjukdomar läs mer på 1177 Vårdguiden. Preventivmedelsrådgivning kan erbjudas till dig med förhöjd risk för blodpropp eller annat sjukdomstillstånd som kräver specialistläkare vid förskrivning av preventivmedel.

Vanliga frågor till gynekologerna

Jag har haft oskyddat samlag/nytt förhållande och vill testa mig för könssjukdomar, kan jag boka tid för det hos er?

Test för könssjukdomar görs vid Sex- och Samlevnadsmottagningar på sjukhusen eller SESAM City, tid kan bokas per telefon eller via ”mina vårdkontakter”. För mer information läs på vårdguidens hemsida. Vi tar dock enstaka prover för könssjukdomar hos kvinnor på medicinsk indikation.

Jag har ingen gynekolog kan jag gå hos er?

Vi tar emot nya patienter.

Jag har varit hos en av era gynekologer och fått ett recept, hur många uttag är det på mitt recept?

Generellt gäller att recept för läkemedel som skall tas regelbundet i minst 1 år är förskrivet så att antalet uttag ska täcka behovet i 12 månader. Undantag är kortare antibiotikakurer som oftast är ett enda uttag.

Jag ska sätta in en spiral, behöver jag förbereda mig på något sätt innan besöket?

Spiralinsättning sker främst hos på barnmorskemottagning och inte hos gynekolog. Endast i vissa fall sker det på gynmottagning.

Jag ska till er för en undersökning, kan jag ta ett cellprov när jag ändå är hos er?

Generellt tar vi inte cellprov, detta prov görs vanligtvis på barnmorskemottagningen.

Kan jag få ett recept utan att träffa gynekologen?

Läkaren som skriver ett recept till en patient är ansvarig för eventuella komplikationer som kan uppstå i anslutning till användning av läkemedlet. Vissa läkemedel har sådana risker/biverkningar att det bör ske en undersökning/bedömning av patientens aktuella hälsostatus före en eventuell receptförnyelse. Hormonbehandling efter klimakteriet är ett sådant exempel.

Varför får jag inte ta prover för en hälsokontroll fast jag själv kan betala för proverna?

Vi bedriver offentligt finansierad vård enligt Hälso- och sjukvårdslagen och tar prover främst efter medicinskt behov och våra patienter ska kunna lita på att de får den utredning som deras tillstånd kräver oavsett om de kan betala själva eller inte.

Viktig information

Mödravård ingår inte i vår verksamhet.
Vi tar även emot remisser från andra vårdgivare.
Vi har avtal med landstinget och frikort gäller.