Gynekologiska sjukdomar
Vi behandlar och utreder menstruationsrubbningar, svår mensvärk, inkontinensbesvär, obehag från underlivet, flytningar, klimakteriebesvär och premenstruellt spänningssyndrom (PMS). Vidare utför vi kontroller av cystor på äggstockar, myom.
Observera att vi inte utför screening med cytologiskt cellprov. För dig som missat ditt provtillfälle eller vill få en ny kallelse hänvisar vi till Regionalt Cancer Centrum (RCC) för region Stockholm-Gotland, telefonnummer 08-123 132 00.
Provtagning för könssjukdomar som Klamydia, Gonorré och Mycoplasma görs vanligtvis på medicinsk indikation. För dig som vill testa dig för könssjukdomar läs mer på 1177 Vårdguiden. Preventivmedelsrådgivning kan erbjudas till dig med förhöjd risk för blodpropp eller annat sjukdomstillstånd som kräver specialistläkare vid förskrivning av preventivmedel.
Vanliga frågor till gynekologerna
Vi rekommenderar att man söker en gynekolog främst om man har besvär från de kvinnliga bäckenorganen eller misstänker att besvären man har kan vara gynekologiska. Årliga kontroller är till nytta t.ex. för dig som står på hormoner efter klimakteriet; dig som genomgått konisering för cellförändringar och inte kontrolleras av annan vårdgivare; har eksem i underlivet eller där din gynekolog bedömt det vara nödvändigt.
Test för könssjukdomar görs vid Sex- och Samlevnadsmottagningar på sjukhusen eller SESAM City, tid kan bokas per telefon eller via ”mina vårdkontakter”. För mer information läs på vårdguidens hemsida. Vi tar dock enstaka prover för könssjukdomar hos kvinnor på medicinsk indikation.
Vi tar emot nya patienter.
Generellt gäller att recept för läkemedel som skall tas regelbundet i minst 1 år är förskrivet så att antalet uttag ska täcka behovet i 12 månader. Undantag är kortare antibiotikakurer som oftast är ett enda uttag.
Inför insättning av spiral kan det vara bra att via munnen ta 1g Alvedon, Panodil eller annat paracetamol preparat ca 20 min före besöket. För dig som ska få hormonspiral insatt gäller att du ska ha din spiral med dig. Kopparspiraler är gratis och finns på mottagningen, du behöver alltså inte ta med en egen.
Generellt tar vi inte cellprov, detta prov görs vanligtvis på barnmorskemottagningen.
Vi har som policy att inte utföra ultraljud på patienter som genomgår fertilitetsbehandling utomlands.
Läkaren som skriver ett recept till en patient är ansvarig för eventuella komplikationer som kan uppstå i anslutning till användning av läkemedlet. Vissa läkemedel har sådana risker/biverkningar att det bör ske en undersökning/bedömning av patientens aktuella hälsostatus före en eventuell receptförnyelse. Hormonbehandling efter klimakteriet är ett sådant exempel.
Vi bedriver offentligt finansierad vård enligt Hälso- och sjukvårdslagen och tar prover främst efter medicinskt behov och våra patienter ska kunna lita på att de får den utredning som deras tillstånd kräver oavsett om de kan betala själva eller inte.